
Op Berg & Bos krijgt je kind thematisch en effectief onderwijs en vormt kennis de belangrijke basis.
De kenmerken van ons onderwijs
- Thematisch en effectief;
- Kennis als belangrijke basis;
- Veel aandacht voor taal, rekenen en lezen;
- Les in het Nederlands en in het Engels;
- Duidelijke en effectieve instructies.

Kennis komt voor vaardigheden
Ongeacht wat je later wordt als je groot bent, je moet goed kunnen lezen, rekenen en schrijven. Kennis komt voor vaardigheden en vormt de basis van ons onderwijs.
Op Berg & Bos staan de basisvaardigheden centraal. Kennis vormt de basis voor het leren en denken van kinderen; dit stelt ze vervolgens in staat om vaardigheden te ontwikkelen zoals begrijpend lezen, kritisch denken of problemen oplossen. Alle leerkrachten gebruiken in de school dezelfde didactische principes bij het aanleren van kennis en vaardigheden. De instructieprincipes van Rosenshine en expliciete directe instructie (EDI) staan hierbij centraal.
Ook gedrag is een vaardigheid en niet alle kinderen krijgen van huis uit dezelfde kennis mee. Hoe we op Berg & Bos met elkaar omgaan, is in ons onderwijsprogramma verweven; de leerkrachten geven duidelijk aan wat ze van de leerlingen verwachten en ook waarom. De afspraken die we maken gelden voor en door de hele school.
Leren op basis van thema’s
Onze schoolvisie en het Nederlands Kennis Curriculum (NKC) gaan heel mooi samen; Kennis gaat vooraf aan vaardigheden. In de NKC thema's wordt eerst gewerkt aan kennisopbouw, om deze kennis vervolgens toe te passen in betekenisvolle contexten. Een vaardigheid als begrijpend lezen, kritisch of creatief denken of problemen oplossen hangt altijd samen met kennis over een specifiek onderwerp.
Kennis opbouwen in het NKC gebeurt cumulatief door de thema's tweejaarlijks te laten terugkomen. Stap voor stap leren kinderen meer over samenhangende onderwerpen; de informatie en de context worden steeds iets complexer en kinderen worden uitgedaagd tot het leggen van verbanden tussen onderwerpen. De kennis- en toepassingsdoelen van het NKC zijn geclusterd binnen verschillende thema’s en ze zijn gekoppeld aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN.
Wanneer we met de hele school werken aan hetzelfde thema, bouwen we aan een gedeelde kennisbasis en woordenschat, we creëren een taalgemeenschap. Dit vergroot de kans op gesprekken over dit thema thuis of op het schoolplein, en dus op nog meer leerervaringen.
In de thema’s – die we de komende jaren steeds verder uitbreiden – zijn de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, en natuur en techniek geïntegreerd, net als burgerschap, digitale geletterdheid en kunstzinnige oriëntatie.
We zullen in de toekomst NKC steeds meer gaan combineren met onze VVTO-visie.


Vakmanschap van de leerkracht
Al die kennis komt niet vanzelf, daar is het vakmanschap van een leerkracht voor nodig. Onze school is een professionele gemeenschap, waarbij de leerkrachten samenwerken in leerteams. Leerteams zijn continu bezig met het verbeteren en verhogen van de kwaliteit van het onderwijs.
De lessen worden ontwikkeld volgens de principes van Rosenshine en aan de hand van Expliciete Directe Instructie (EDI). De leerkrachten testen eerst wat de leerlingen al van een onderwerp weten (voorkennis). Aan de hand van leerdoelen controleren ze steeds welke ontwikkeling ieder kind doormaakt. Kinderen die de leerdoelen behalen of meer uitdaging nodig hebben, kunnen aanvullende opdrachten maken. Kinderen die nog niet zover zijn, krijgen extra instructies.
De leerkrachten hebben hoge verwachtingen van alle kinderen, stellen heldere doelen en laten kinderen veelvuldig oefenen. Daarbij is het belangrijk dat er goede en positieve feedback aan de kinderen wordt gegeven. Iedereen in de school wordt tot goede prestaties uitgedaagd en daarmee bieden we alle leerlingen gelijke kansen.
Het team werkt intensief samen, waarbij ieders ontwikkeling gestimuleerd wordt en er gebruik gemaakt wordt van elkaars kennis en kwaliteiten. Iedereen spreekt dezelfde taal en iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen handelen, passend bij de doelen van de organisatie.
Tijdens de lessen werken de leerlingen op papier en niet met digitale lesmethodes omdat we het belangrijk vinden dat kinderen goed leren schrijven - Wat je opschrijft, onthoud je beter. Vanaf groep 4 heeft iedere leerling een Chromebook ter beschikking voor aanvullende opdrachten en projecten.
‘VVTO - Engels’
De Engelse taal is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het komt veelvuldig voor in het dagelijks leven en steeds vaker wordt Engels gebruikt als voertaal; te denken valt aan vervolgopleidingen en het bedrijfsleven. Omdat wij het belangrijk vinden dat onze leerlingen goed voorbereid en met de juiste vaardigheden onze school verlaten, zijn wij het schooljaar 2018-2019 gestart met het geven van Engels in de groepen 1 tot en met 8.
In schooljaar 2021-2022 heeft de school het EarlyBird keurmerk behaald - afgegeven door Nuffic/Early Bird - en mag zich dus een officiële VVTO-school noemen.
Doordat we een doorgaande, cyclische, leerlijn Engels hebben ontworpen, kunnen we doelgericht toewerken naar een dusdanig niveau van Engels, dat de leerlingen aan het eind van de basisschool in staat zijn:
- Een gesprekje in het Engels te voeren met leeftijdsgenoten;
- Engels te kunnen schrijven-mailen met leeftijdsgenoten;
- Engelstalige teksten te kunnen begrijpen op het niveau van leeftijdsgenoten;
- Het Engels als communicatiemiddel in de internationale projecten en wereldoriëntatie te kunnen gebruiken. Natuurlijk op het niveau dat de kinderen op dat moment hebben.
Communicatie staat voorop; In alle groepen ligt het accent op luisteren, begrijpen en spreekvaardigheid. Vanaf groep 5 wordt er ook meer en meer aandacht besteed aan lees- en schrijfvaardigheden. Tijdens alle Engelse momenten gedurende de week geldt, doeltaal is voertaal.
Naast taalvaardigheden krijgen de leerlingen op de Berg & Bosschool ook met regelmaat zaakvakken (denk aan aardrijkskunde en geschiedenis), muzieklessen en Beeldende Vorming lessen in het Engels aangeboden.
